Літо - чудова пора для різноманітних смаколиків у вигляді закруток, які солодитимуть життя в холодну пору року, а особливо якщо це якісь закрутки з ягід або фруктів. І в Україні такою дуже популярною ягодою, чий сезон припадає якраз на липень, є порічка, а надто знамените желе з порічок, що широко використовується в українській кухні до різних тортів і пляцків. І рецепт саме такого желе нині розглянемо в даному дописі блогу "Смаколики". Розраховуємо в рецепті на мінімум - 1 кг порічок (в моєму випадку вийшло 1 кг 200 г ягід), але як Вам пощастить мати ціле велике відро порічок, то, звісно, і порічкового желе буде набагато більше.
Необхідні інгредієнти: 1 кг 200 г (або 1 кг) порічок, 1 кг 200 г (1 кг) цукру, 120 г (100 г) води.
Найперше збираємо порічки з кущів, якщо є свої, або ж купляємо ягоду на ринку.
Очищаємо порічку від гілочок, листочків, бруду і можливих жучків, які так люблять по ній лазити і промиваємо декілька разів у літеплій воді, один раз у теплій, але не гарячій, і пару раз у зовсім холодній воді, розділивши всю наявну порічку на декілька (2-4) порцій задля зручності промивання.
За той час стерилізуємо попередньо вимиті банки у духовій печі 10 хвилин, і потім залишаємо їх там же, а трохи згодом стерилізуємо теж 10 хвилин і чисті кришки у киплячій воді в якомусь баняку. А всю промиту й очищену порічку поміщаємо в один великий баняк.
Відмірюємо необхідну кількість цукру, рівнозначну кількості порічок.
І товчимо товкачиком чудові порічки, щоби вони фактично втратили свою кругленьку ціленьку форму і пустили сік.
Доливаємо воду до потовчених порічок.
І ставимо розім'яту порічку з водою на вогонь, доводимо до кипіння і кип'ятимо 20 хвилин, періодично помішуючи.
Далі почекаємо 20-30 хвилин, аби порічка трохи вистигла і переливаємо прокип'ячену порічку через сито. І якщо густий сік швидко переллється, то самі ягоди, які з часом перетворяться на жмиг, необхідно перетирати ложкою, щоби добути з них ще багато цінного соку, з якого і зробимо желе.
Це досить кропітка робота, яка вимагає трохи часу і терпіння, а тому треба не тільки перетирати порічки, але й забирати утворений з порічок сік зі зовнішніх стінок ситка, спостерігаючи, як зменшується кількість порічок і як вони стають все сухішими і більш схожими на жмиг.
А в результаті має залишитись отак небагато жмигу на ситі, коли буде вичавлено максимум соку.
І той жмиг ні в якому разі не викидаємо, але посортуємо на декілька частин у чисті невеличкі кульки, які поміщаємо в невеликий контейнер, а далі - в морозильну камеру і потім можемо використовувати як додатковий компонент у якомусь компоті взимку.
До вичавленого соку додаємо цукор і швиденько все перемішуємо та й ставимо на вогонь.
А тепер доводимо до кипіння наше майбутнє желе і кипятимо на невеликому вогні 30 хвилин, часто помішуючи рідину.
Й отримуємо желе з порічок насиченого червоного кольору, і розливаємо його гарячим в банки. Зізнаюсь, це були мої перші закрутки в житті, але було так цікаво це все робити, що відразу захотілось закрутити на зиму щось нове після порічок. Ну, і як тут не згадати популярну зараз життєрадісну пісню "Порічка" українських виконавців Kola і Yaktak, якою завершую цей рецепт із побажанням гарного переможного літечка нам усім в Україні.
Смачного!
Немає коментарів:
Дописати коментар