Гарбузяники - яскрава і сонячна друга страва, родом із Закарпаття, котра має декільк різних назв і поширена в Україні. За технологією приготування і на вигляд вельми схожа на всім відомі деруни, проте смак в неї ніжний, делікатний, солодкавий і виражено гарбузяний! Тож узимку, коли придбаєте шматок гарбуза і зготуєте гарбузяники, то нагадаєте собі цим овочем ласкаві промінчики осіннього сонця і враз тепліше стане в домівці. А запах який пануватиме на кухні! Ну просто чудесний і трішечки часниковий. :)
Рецепт гарбузяників зовсім нескладний і пропорції складників насамперед залежать від ваги купленого вами гарбуза. До прикладу, для нинішніх гарбузяників мені трапився на ринку невеликий кусок, вагою 700 г, і це, звісно, основа страви, до якої я ще додала 2 яйця, 5 ст. л. борошна, 1 цибулю, 1 ч. л. гранульованого часнику (або можна 1 зубчик часнику натомість) і сіль, та чорний перець до смаку, і в мене вийшло 28 гарбузяних пляцків.
А раніше, коли випала нагода натрапити на більший кусок, вагою 1,2 кг, тоді давала 3 яйця, 8 ст. л. борошна, 2 цибулі, 2 ч. л. гранульованого часнику (або 2 зубчика часнику) + сіль і чорний перець. Тобто, в пропорціях на 100% орієнтуєтесь на те, який гарбуз купуєте. Хоча не тільки вага гарбуза має значення, але і його сорт, який визначається по кольору шкірки і, на мою скромну думку, найароматніші гарбузяники виходять з гарбуза, в якого темно-зелена шкірка. Ну і, власне, початок приготування страви стартує з промивання гарбуза у холодній проточній воді, видалення будь-якого насіння і бруду і зняття шкірки за допомогою ножа.
Для зручності можете поділити ваш кусок гарбуза на кілька менших - так вам буде швидше і легше зрізати досить товсту шкірку гарбуза. А потім такі-от сонячні і почищені гарбузяні шматочки трете по черзі на найдрібнішій тертці.
І в результаті - така яскрава кашка!
До неї слід додати цибулю...
...яку також слід потерти на тій самій тертці і перемішати з тертим гарбузом.
Далі зверху розбиваєте яйця і теж їх перемішуєте з гарбузом і цибулею.
А потім досипаєте попередньо просіяне борошно.
Солите і перчите, і ще раз усе остаточно перемішуєте, і смажите з цієї суміші ваші гарбузяники.
А ще як подасте на стіл гарбузяники разом зі свіжою сметанкою, то таке частування точно нікому не забудеться. Смачного!
Немає коментарів:
Дописати коментар