Перший допис у 2019 році буде про суперовий і майже повітряний пляцок, який по-особливому засмакує всім любителям відомого шоколадного батончика "Баунті", і так цей пляцок і називається, до речі - "Баунті" - за те, що дуже схожий за смаком на свого шоколадного тезку. :) Водночас вітаю всіх читачів блогу зі Старим Новим Роком і бажаю вам вдалого і хорошого року!
Отож, тісто для пляцка "Баунті" ми робимо з таких інгредієнтів:
3 яйця, 80 г борошна, 20 г какао, 120 г цукру, 1/2 ч. л.розпушувача.
Спершу пересіюємо через сито борошно, какао і розпушувач вкупі.
А яйця збиваємо міксером разом із цукром впродовж 7 хвилин.
І з'єднуємо в одній мисці обидві маси. Найефективніше зробити це наступним чином: у яєчну рідину поступово сипати потроху какао-борошняну суміш, перемішуючи її ложкою і розчиняючи до утворення рівномірної і без грудочок маси.
А далі тісто виливаємо в будь-яку форму для випікання, застеливши її заздалегідь пергаментовим папером, який слід змастити маргарином. В моєму випадку форма була практично квадратова і велика, тому бісквітний пляцок вийшов у результаті досить тонкий, а можна спробувати спекти в круглій і меншій формі - тоді цей кулінарний витвір більше нагадуватиме справжнісінський торт! Хоча яку би ви не обрали форму для випічки, її все одно треба відправити на екскурсію в духову піч на 25 хвилин і випекти при 180 градусах.
А за той час зготувати кокосову начинку пляцка. Для цього необхідно взяти ось ці інгредієнти:
1 кокос (або 200-220 г кокосової стружки), 250 мл молока, 100 г масла, 100 г цукру.
Одразу зазначу, що купити пачку сухої кокосової стружки - це значно простіше, ніж завдати собі кулінарної мороки з цілим кокосом і добуванням його м'якоті, але результат вартий цих зусиль, повірте! Адже використавши для цього шару пляцка готову кокосову стружку, будете мати кокосовий крем. А якщо власноруч натрете кокосову стружку зі свіжого кокоса, то одержите начинку, максимально близьку на смак до знаного на весь світ "Баунті".
Тож коли ви вибрали для себе важчий (але й цікавіший :) ) шлях і купили кокос, то з ним варто розправитись отаким чином. Спочатку розкрити кокос, стукнувши скільки треба разів по трьох цяточках на його найпласкішій частині (є багацько відео, зокрема, на сайті YouTube, як правильно розкривати кокос), а потім розламати руками на шматочки. Пізніше кожен кусочок кокоса ретельно промити з усіх боків у гарячій воді (а, може, й всі куски гуртом залити гарячою водою на 3 хвилини - як вам більше подобається) й опісля промивати все 2-3 хв. у холодній воді. Для чого це робиться? Гаряча вода робить шкірку кокоса м'якою, а холодна немов повертає кокосовий аромат! І після того зчищуємо ножиком кокосову шкірку (між іншим, після такої термічної обробки це простіше вдається зробити, ніж чистити від шкірки гарбуз ;) ) і тремо кокосові кусочки на найбільшій тертці - а це ще простіше заняття! До слова, при натиранні кокоса виділяється кокосове молочко, тому й кокосова стружка зі свіжого фрукта зовсім інакша, ніж у пакетику, що й впливає на начинку пляцка "Баунті".
А як її створити? Ані грама нескладно! Беремо і з'єднуємо всі складники для кокосового шару в якійсь посудині і ставимо те на вогонь, і ніби проварюємо їх 10 хвилин, перемішуючи час од часу, до більш-менш густої маси. Зауважу, що для цього ліпше брати масло кімнатної температури, бо якщо візьмете масло прямісінько з холодильника, то маса буде важче гуснути.
І приблизно має вийти щось таке на вигляд:
Знімаємо з плити кокосову масу і ставимо її на 1 годину в будь-яке прохолодне місце - чи на підвіконня, привідкривши вікно, чи в комору, проте ні в якому разі не в холодильник! І повертаємось до тіста пляцка. Коли воно вже готове, то витягуємо з духової печі і даємо йому остигнути - приблизно 15-20 хв.
А пізніше розрізаємо тісто навпіл:
І коли кокосова начинка майже вистигла, то саме час для приготування міцної чорної кавусі (хто яку любить!) в якому-небудь невеличкому горнятку - для просочування розрізаних коржів, між якими буде кокосовий прошарок. Однак тут важливо не перебільшити, щоби коржі не стали надто мокрими, тож краще застосувати власні пальчики для цієї справи, а не поливати коржі столовою ложкою, наприклад. ))) Зрештою, ту кавусю можна потім і випити, хіба ні? Особливо якщо вам випала нагода готувати цей пляцок пізнього вечора, а то й вночі (як трапилось зі мною, тому й фотографії в цьому дописі різні - одні зі спалахом, другі - ні, вибачайте :) ).
І от коли ви наклали товстий кокосовий шар на один корж, просочений кавою, а зверху притиснули другим коржем, тоді можете приступати до створення шоколадної лазурі. А для цього знадобляться такі інгредієнти:
4 ст. л. какао, 4 ст. л. цукру, 100 мл молока, 50 г масла.
Всі ті компоненти змішуються в якомусь банячку чи літровому горнятку і гріються на вогні до розчинення й утворення густої маси однакової консистенції - це приблизно займе вам 7-10 хв. А далі рясно покриваємо пляцок з усіх боків теплою шоколадною помадкою і після того поміщуємо його в холодне місце (на цей раз можна і в холодильник :) ) до ранку або ж на 4-5 год., якщо процес приготування відбувається вранці.
І потім ласуєте "Баунті" власного виробництва! Смачного! І нехай 2019 року подарує вам радісні події і смачні та соковиті спогади!
Немає коментарів:
Дописати коментар