Це, мабуть, одна з найпоширеніших і найвідоміших страв української кухні, яка швидко готується і багатьма люблена - деруни! І, безперечно, найсмачніші дерунчики - ті, які щойно приготовлені. А якщо до традиційного рецепту дерунів з картоплі додати ще й твердого сиру, базиліку і кропу , то вийде щось неймовірно смачне!
Отож, мій святковий варіант дерунів такий.
Інгредієнти:
1 кг картоплі, 2 ст. л. борошна, 2 ч. л. сметани, 2 яйця, 100 г твердого сиру, 1 цибуля, сіль, чорний перець, базилік, кріп.
На нижній фотографії можна побачити всі складники. Картоплини в мене були великі і заважили разом 1,2 кг, тому й твердого сиру я взяла трішки більше - 130 г, зате цибуля була середнього розміру. Листочків базиліку взяла небагато, позаяк це дуже ароматна зелень, тож 20 г на один раз приготування буде цілком достатньо. А от кріп був заморожений і вже подріблений, тому набрала його 3 чайними ложками для майбутніх дерунів.
1 кг картоплі, 2 ст. л. борошна, 2 ч. л. сметани, 2 яйця, 100 г твердого сиру, 1 цибуля, сіль, чорний перець, базилік, кріп.
На нижній фотографії можна побачити всі складники. Картоплини в мене були великі і заважили разом 1,2 кг, тому й твердого сиру я взяла трішки більше - 130 г, зате цибуля була середнього розміру. Листочків базиліку взяла небагато, позаяк це дуже ароматна зелень, тож 20 г на один раз приготування буде цілком достатньо. А от кріп був заморожений і вже подріблений, тому набрала його 3 чайними ложками для майбутніх дерунів.
Помивши і почистивши основу страви - картоплю, далі її треба або потерти на найдрібнішій тертці, або ж подрібнити в комбайні. І відразу після того, як подрібнили картоплю, до неї варто додати сметану - щоби не темніла, поки ми не потремо цибулю і сир на тій же найменшій тертці.
Потім перемішуємо картоплю зі сметаною і додаємо потерту цибульку.
Знову все перемішуємо і всипаємо тертий твердий сир.
Перемішавши все, опісля збиваємо два яйця.
Розчинивши в тій масі яйця, досипаємо в неї борошна.
І ще раз перемішуємо, солимо і перчимо.
А наприкінці даємо подріблений базилік і кріп.
І востаннє перемішуємо всі інгредієнти. Одержуємо отаку масу, з якої смажитимемо деруни.
Набираємо ложкою цю масу та формуємо дерунчики так, аби вони були і не великі, і не малі, приблизно однакового розміру, і смажимо їх з обох боків на розігрітій пательні, в яку раніше влили соняшникову олію і яка теж уже мала добре нагрітись.
Після смаження кожен дерун слід викласти на паперові рушники, щоби стекла лишня олія, а пізніше поскладати всі деруни у якусь миску (чи іншу посудину).
Наостанок можу лише запевнити, що порція таких ароматних і пікантних дерунів з твердим сиром, кропом і базиліком з'їдається майже моментально і неодмінно захочеться добавки. :)
А особливо якщо ви зготуєте до цих дерунчиків яку-небудь грибну підливку, наприклад, з печериць. Її рецепт - наступний у блозі "Смаколики".
Немає коментарів:
Дописати коментар