18 січня 2021 р.

Пампушки

Однією з обов'язкових страв на українському столі на Свят-вечір напередодні празників Різдва Христового і Богоявлення Господнього є пампушки з різною начинкою. І якщо начинку можна брати щоразу іншу, то рецепт виготовлення пампушків варто мати один і перевірений. Тож як приготувати пампушки, розповім у даному дописі блогу "Смаколики".


 Для пампушків потрібно взяти наступні інгредієнти: 900 г борошна, 100 г цукру, 150 г маргарину, 100 г свіжих дріжджів, 2 скл. (0,5 л) молока , 1 п. ванільного цукру, 1 яйце + 5 жовтків, цедра і трохи соку з 1/4 лимона (і 1/2 ч. л. солі, якщо маєте інший жир, наприклад, масло або смалець, а не маргарин). Начинку обираєте на свій розсуд - підійде і мак, і шоколад, і цілі ягоди, і будь-яке варення, і густе повидло. На ці різдвяні свята в нас були три різновиди пампушків: з начинками зі смородинового, вишневого й абрикосового варення - і всі смачні.

 
 
Спочатку слід зготувати опару, а саме, в теплому молоці, в яке додати 1 ст. л. цукру, розчинити дріжджі і посипати 3 ст. л. борошна. Все перемішати ложкою (хоч не конче, але так швидше задіюються дріжджі) і накрити опару полотняним рушником, і поставити в тепле місце на 30 хв. 
 
Жовтки 5 яєць відділяємо від білків плюс додаємо одне ціле яйце, ванільний цукор і решта цукру.

 Змішуємо яйця з цукром або міксером, або вінчиком - кому як зручніше.
 
 
Поки опара почне бродити, маємо час і його використовуємо, щоби потерти лимон...

...і розтопити маргарин. Для зручності поділіть його ножем на кілька частин і помістіть миску з маргарином в іншу посудину з водою, яка нагріється. Так одержите розтоплений і теплий, а не гарячий маргарин. 

Коли опара готова, ділите борошно навпіл і в глибоку велику миску з половиною борошна вливаєте свою опару.


Перемішуєте руками опару з борошном і відразу вливаєте туди збиті яйця з цукром.

Знову все перемішуєте і додаєте цедру і сік з лимона. І замішуєте тісто, а це займе приблизно півгодини, хоча в кого як. Під час замішування тіста поступово всипаєте борошно з тієї половини, що залишилась, аж доки все не закінчиться. Головний критерій для оцінювання готовності тіста - воно має досить легко відставати від рук і пухкати, ніби появились пухирці. В такому випадку можна додавати останній компонент - маргарин (чи інший жир).

Отож, додаємо маргарин і вимішуємо тісто, допоки не вбере в себе весь той маргарин.

І добряче вимішане тісто знову ж таки накриваємо полотном і чекаємо, поки воно виросте у теплому місці і поки збільшиться вдвоє в об'ємі, а це займе 1,5-2 год.

 Тісто, з якого зможете робити пампушки, виглядатиме ось так:

 А далі вибираєте начинку для власних пампушків. Якщо у Вас варення, то переціджуєте його через друшляк, аби зайва рідина стекла і начинка не була дуже рідка. Моєю начинкою було вишневе варення...


...та абрикосове варення. І цілі вишеньки та абрикоски з двох варень стали чудо-начинкою.

А смородинове варення було густе і не потребувало переціджування.

 Формувати пампушки можна двома способами. Перший. Можете розкачувати на стільниці чи столі відрізаний кусок тіста, розділити його умовно долонею навпіл і на правому боці куска злегка витиснути склянкою кружечки на тісті, куди необхідно покласти начинку, а сліди від склянки змастити білком, щоби краї кружечків краще зчіплювались. 

 А потім накрити зверху лівою стороною куска тіста і вирізати остаточно склянкою кружечки.

І вийдуть пампушки.


Другий спосіб, простіший. Відщіпаєте пальцями невеличкий кусочок тіста і формуєте з нього на своїй долоні плаский пляцок, по центру якого кладете начинку.

Защіпаєте його, немов пиріжок.

І надаєте йому круглої форми.

І теж вийдуть пампушки.


А далі пампушки треба посмажити у глибокій пательні і у великій кількості олії - налити майже 1 л, щоби вони плавали, коли смажитимуться. І коли вже починає шкварчати олія, кидаєте перші пампухи (хоч на пробу можете спершу кинути один, зовсім маленький шматок пустого тіста).

Смажите пампухи з обох сторін, звичайно.

І витягуєте пампушки на паперові рушники, щоби стекла лишня олія, а далі перекладаєте в яку-небудь миску. 


А коли пампушки вже вистигнуть і будуть теплі, а не гарячі, то посипте їх цукровою пудрою. І можете ставити на ваш різдвяний стіл, за яким нехай панує любов, мир, злагода і щастя. І будьте здорові!


Немає коментарів:

Дописати коментар