Однією з обов'язкових страв на українському столі на Свят-вечір напередодні празників Різдва Христового і Богоявлення Господнього є пампушки з різною начинкою. І якщо начинку можна брати щоразу іншу, то рецепт виготовлення пампушків варто мати один і перевірений. Тож як приготувати пампушки, розповім у даному дописі блогу "Смаколики".
Коли опара готова, ділите борошно навпіл і в глибоку велику миску з половиною борошна вливаєте свою опару.
Знову все перемішуєте і додаєте цедру і сік з лимона. І замішуєте тісто, а це займе приблизно півгодини, хоча в кого як. Під час замішування тіста поступово всипаєте борошно з тієї половини, що залишилась, аж доки все не закінчиться. Головний критерій для оцінювання готовності тіста - воно має досить легко відставати від рук і пухкати, ніби появились пухирці. В такому випадку можна додавати останній компонент - маргарин (чи інший жир).
Отож, додаємо маргарин і вимішуємо тісто, допоки не вбере в себе весь той маргарин.
І добряче вимішане тісто знову ж таки накриваємо полотном і чекаємо, поки воно виросте у теплому місці і поки збільшиться вдвоє в об'ємі, а це займе 1,5-2 год.
Тісто, з якого зможете робити пампушки, виглядатиме ось так:
А далі вибираєте начинку для власних пампушків. Якщо у Вас варення, то переціджуєте його через друшляк, аби зайва рідина стекла і начинка не була дуже рідка. Моєю начинкою було вишневе варення...
...та абрикосове варення. І цілі вишеньки та абрикоски з двох варень стали чудо-начинкою.
А смородинове варення було густе і не потребувало переціджування.
Формувати пампушки можна двома способами. Перший. Можете розкачувати на стільниці чи столі відрізаний кусок тіста, розділити його умовно долонею навпіл і на правому боці куска злегка витиснути склянкою кружечки на тісті, куди необхідно покласти начинку, а сліди від склянки змастити білком, щоби краї кружечків краще зчіплювались.
А потім накрити зверху лівою стороною куска тіста і вирізати остаточно склянкою кружечки.І вийдуть пампушки.
Другий спосіб, простіший. Відщіпаєте пальцями невеличкий кусочок тіста і формуєте з нього на своїй долоні плаский пляцок, по центру якого кладете начинку.
Защіпаєте його, немов пиріжок.
І надаєте йому круглої форми.
І теж вийдуть пампушки.
А далі пампушки треба посмажити у глибокій пательні і у великій кількості олії - налити майже 1 л, щоби вони плавали, коли смажитимуться. І коли вже починає шкварчати олія, кидаєте перші пампухи (хоч на пробу можете спершу кинути один, зовсім маленький шматок пустого тіста).
Смажите пампухи з обох сторін, звичайно.
І витягуєте пампушки на паперові рушники, щоби стекла лишня олія, а далі перекладаєте в яку-небудь миску.
А коли пампушки вже вистигнуть і будуть теплі, а не гарячі, то посипте їх цукровою пудрою. І можете ставити на ваш різдвяний стіл, за яким нехай панує любов, мир, злагода і щастя. І будьте здорові!
Немає коментарів:
Дописати коментар