14 грудня 2022 р.

Банош

 Давно бажала приготувати банош і, переглянувши силу-силенну рецептів цієї відомої української страви, родом з Гуцульщини, зупинилась таки на наступних пропорціях. Зауважу, що було би прекрасно, звісно, зготувати гуцульський банош на відкритому багатті у великому казані, але якщо такої нагоди не випадає, то можна і на кухні поратись в домашніх умовах.


Отож, для трьох козацьких великих порцій (або на 5-6 менших) баноша візьміть наступні продукти: 1 велику склянку (300 мл) кукурудзяної крупи, 700 г молока, 200 г сметани (20% жирності або вище), 230-250 г бринзи, 500 г свіжого шпондера.

Спочатку промиваєте у холодній воді шпондер і ріжете його на маленькі шматочки. 

Смажите той шпондер на шкварки на добре розігрітій сковорідці до готовності (приблизно 40-60 хвилин, залежно від м’яса і від вашого вподобання, які шкварки любите). 

Коли шкварки готові, приступаєте до приготування кукурудзяної каші. 


А щоб зварити кукурудзяну кашу, змішайте в баняку молоко і сметану до однорідного стану, щоби не було грудочок (для цього можете скористатись колотівкою) і доведіть до кипіння.

 

А кукурудзяну крупу промийте 4-5 разів у прохолодній воді і, як тільки закипить молочно-сметанна суміш, вкиньте туди  миту кукурудзяну крупу і, майже постійно помішуючи, варіть кукурудзяну кашу 15 хвилин, яка має вийти за консистенцією, немов густа домашня сметана. 

Далі поріжте бринзу на невеличкі квадратики чи плястерка, попередньо витягнувши сир з розсолу. 

І розкладіть кашу по тарілках, полийте стопленим салом, на якому підсмажились шкварки, а зверху накидайте, власне, самих шкварочок. 


Наприкінці додайте бринзи і можна смакувати банош з вірою і надією на скору перемогу України у війні. Смачного! І будьте живі та здорові!


Немає коментарів:

Дописати коментар