14 грудня 2022 р.

Гарбуз з фасолею

 Гарбуз із фасолею – це традиційне поєднання овочів, яке дуже часто зустрічається в українській кухні і я його дуже люблю; воно буде особливо доречним в осінньо-зимовий період року до звареної картопельки чи гречаної каші. 

Отож, для даної страви вам знадобляться такі інгредієнти: 0,5 л сухої фасолі (на фото - вже зварена квасоля), 0,5 кг гарбуза, 1 цибуля, 1 великий зубчик часнику (або 3 маленьких), 4 ст. л. олії (краще оливкової, хоч може бути і соняшникова), 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі, ½ ч. л. чебрецю, ½ ч. л. імбиру, зелень (кріп або петрушка, що знайдете взимку). 

Найперше зваріть фасолю. Для цього діла її найкраще замочити звечора на цілу ніч і потім ту воду вилити, промити бобові у холодній воді, далі залити знову холодною водою таким чином, аби вона мінімально покривала всі квасолини і довести до кипіння. Опісля злити ту киплячу воду і промити квасолю у воді і ще раз залити її новою холодною водою, але вже більшою кількістю води. Після кипіння води, фасолю надалі варити на малому вогні до готовності приблизно 1-1,5 год і в останні 5 хвилин воду слід посолити. І все – квасоля зварена! Вибираєте її з баняка шумівкою або відціджуєте через друшляк.

Тоді чистите від лушпиння цибулю і часник, ріжете цибулину на малі кубики, а часничок подрібнюєте за допомогою часникодавки. 

Смажите на олії подрібнені цибулю з часником до золотистого кольору.


За той час промиваєте у холодній воді гарбуз, очищаєте його від шкірки і ріжете на невеличкі шматочки.


Коли часник разом з цибулею вже підсмажились, то додаєте до них порізаний гарбуз, сіль і цукор і тушкуєте 12 хвилин.

Далі даєте чебрець та імбир, все перемішуєте і тушкуєте ще 3 хвилини на маленькому вогні.

Після того додаєте варену фасолю і кріп чи петрушку і тушкуєте останні 5 хвилини. Нарешті виключаєте вогонь і даєте гарбузу з квасолею настоятися 5-10 хвилин, накривши їх покришкою.

І можна куштувати легку у приготуванні і вельми корисну українську страву – гарбуз з фасолею. Смачного! І будьте здорові!




Немає коментарів:

Дописати коментар