6 лютого 2022 р.

Вушка

 Не уявляю собі різдвяних свят без цієї української страви, що має таку цікаву назву - "Вушка". Якщо так коротко описати дану страву, то це смажені білі гриби в тісті і в залежності від того, як Ви формуватиме "Вушка", то вони матимуть вигляд або пельменів, або вареників, або ж виробів з тіста довільної форми, наприклад, маленьких м'ячиків. У будь-якому разі, ліпити "Вушка" у формі людського вуха непотрібно. :) Чесно кажучи, не знаю, звідки така назва загалом, але вона прижилась в українській кухні і годі придумати інакшої. 

На тісто для "Вушок" візьміть наступні складники: 300 г пшеничного борошна, 160 г холодної води, щіпку солі. А на начинку - такі інгредієнти: 300 г почищених варених білих грибів, 1 цибулю. І ще треба соняшникову олію для смаження начинки. 

Спочатку замішуємо тісто з борошна, води і солі.


Замісивши тісто, загортаємо його в кухонний рушник і беремося за приготування начинки.


Найкраща ситуація з білими грибами - це, безумовно, коли вони вже попередньо відварені. А як ні, тоді необхідно їх очистити і зварити, враховуючи, що вага сирих грибів має бути більшою за вагу варених.

Цибульку ріжемо на дрібні кусочки...


...і смажимо на олії до золотистого кольору.


Кидаємо до цибулі варені гриби і смажимо 15 хв. на невеликому вогні. Даємо білим грибам з цибулею трохи вистигнути і тоді перемелюємо на м'ясорубці, поки ще теплі.


Начинку ділимо навпіл, а тісто розділяємо на 4 частини.

Для формування "Вушок" можна використати пельменницю - це по суті найшвидший варіант зробити "Вушка" на Свят-вечір, особливо коли треба зробити багато інших страв.
Отож, посипаємо пельменницю борошном.

З 1/4 тіста розкатуємо більш-менш круглий пласт.

Накладаємо цей пласт тіста на пельменницю і формуємо пальчиками невеликі заглиблення в тісті.

А в ці заглиблення накладаємо половину грибної начинки.

І далі розкатуємо інший пласт тіста з другої 1/4 тіста, і кладемо поверх тіста з грибами.

Посипаємо борошном цей другий пласт тіста і проходимося по ньому качалкою. 


Опісля витискаємо чи делікатно витрушуємо "Вушка" з пельменниці. Аналогічно готуємо "Вушка" зі залишеної половини тіста і 1/2 начинки.


Кидаємо "Вушка" у солену воду і варимо їх до того моменту, поки не закипить вода і ще 2 хв. після кипіння. Дістаємо з води і можна подавати до святкового столу. Смачного!


Немає коментарів:

Дописати коментар