На святковому столі обов'язковим атрибутом українських різдвяних празників є чудовий і дуже люблений українцями напій - узвар! В кожної господині є своя версія узвару і наша Україна багата різними рецептами і не тільки узвару, але й загалом різдвяної їжі. Але, здається, саме з узваром можна експериментувати досхочу і щоразу брати різне поєднання фруктових сушок, тобто сушених фруктів і тоді матимете щоразу інший смак узвару.
Але найтрадиційніше поєднання сушок для узвару у нас - це сушені яблука, грушки, сливи і родзинки, або сушені яблука+груші+родзинки. Якщо перший варіант, тоді 1 л сушок має складатись у наступній пропорції: 2/5 яблука, 2/5 груші, 1/5 чорнослив і 2 жмені родзинок. Якщо другий варіант, то берете 0,5 л яблук, 0,5 л груш і теж 2 жмені родзинок.
Промиваєте сушки яблук, груш (і чорнослив) і родзинки і кидаєте у шестилітровий баняк з холодною водою. Доводите до кипіння, а варите узвар на найменшому вогні орієнтовно 1 год. 20 хв. Як мине той час, тоді додаєте до сушених фруктів 4 ст. л. цукру "з чубком", хоча кількість цукру великою мірою залежить від солодкості сушок, а найперше від яблук, тому та кількість може змінюватись. Тож пробуйте на смак узвар без цукру перш, ніж його додати. Коли узвар поцукрували, то знову збільшуєте вогонь і доводите до кипіння вдруге, і нехай узвар повариться з цукром ще 10 хв. Аж тоді виключаєте вогонь і даєте узвару настоятись щонайменше 5 годин перед подачею на стіл.
Опісля наливаєте свій узвар в якийсь красивий графин і доставляєте до різдвяних страв. А коли все готово на святковому столі, то й можна починати колядувати! :) Веселих вам різдвяних свят і гучної коляди!
Немає коментарів:
Дописати коментар