19 грудня 2021 р.

Лазанья з гарбузом і печерицями

 Гарбуз традиційно асоціюється мені з осінню і я дуже люблю всілякі страви з гарбуза, а коли його можна знайти на ринку у сніжну зимову погоду і приготувати якийсь смаколик з гарбуза, то моїй радості нема меж. І сьогодні пропоную до Вашої уваги вельми популярний різновид лазаньї - всесвітньо відомої італійської страви, а саме, лазанья з гарбузом і печерицями! Для неї візьміть такі інгредієнти: 9 листків лазаньї, 600 г м'якоті гарбуза, 1 кг печериць, 250 г твердого сиру (найкраще пармезан), 100 мл кип'ятку, 1 цибулю, 1 зубчик часнику, оливкову олію, сіль і чорний перець до смаку. А ще треба приготувати соус "Бешамель", для якого знадобиться 500 мл молока, 50 г масла, 50 г борошна, 0,5 ч.л. мускатного горіха, трішки солі і чорного перцю.

Отож, почнемо з гарбуза, один лиш колір якого вже додає барв у буденну днину! Гарбуз миємо, очищаємо від шкірки і ріжемо на кубики.

Далі очищаємо від лушпиння цибулю і дрібно ріжемо. 

Смажимо цибульку до золотистого кольору на оливковій олії.

І додаємо до смаженої цибулі подрібнений гарбуз, смажимо все разом 5 хвилин. 

Потім додаємо кип'яток, солимо, перчимо і тушкуємо на невеликому вогні під кришкою впродовж 15 хвилин. І має вийти отакий на вигляд гарбуз. 

Далі беремось за печериці, хоч замість них можуть бути будь-які інші гриби на Ваш вибір. Отже, гриби миємо, чистимо і нарізаємо на красиві кусочки, щоби збереглась форма гриба у розрізі.

Опісля кладемо печериці в сковорідку з розігрітою олією та очищеним зубчиком часнику. Солимо, перчимо і смажимо гриби на більше середнього вогні 15 хвилин і після того забираємо з грибів часник.

Тепер готуємо соус "Бешамель". Смажимо на розтопленому маслі борошно до золотистого кольору. Перекладаємо те борошно з пательні в літрове горнятко, в яке вливаємо холодне молоко і все перемішуємо. 

Доводимо молоко з розчиненим у ньому борошном до кипіння, постійно помішуючи і на маленькому вогні. Додаємо сіль, мускатний горіх і чорний перець, а коли закипить, готуємо соус ще 2 хвилини. Має вийти густа, тягуча, однорідна консистенція. Даємо соусу трохи охолонути.

Натираємо твердий сир на найбільшій тертці. 

Беремо скляну посудину і викладаємо на її дно печериці.

Поверх печериць ставимо три листки лазаньї, які змащуємо соусом "Бешамель".

Зверху викладаємо половину гарбуза. 

А після гарбуза - третину грибів.

Посипаємо гриби 1/3 тертого сиру. Після того знову кладемо пошарово три листки лазаньї, "Бешамель", гарбуз, печериці, тертий сир.

Останній "поверх" лазаньї формуємо знову ж таки з трьох листків лазаньї, соусу "Бешамель" і третини сиру.

Накриваємо фольгою скляну посудину зі стравою і поставимо її у духову піч на 40 хвилин при температурі 180 градусів. Потім витягуємо лазанью, забираємо фольгу і повертаємо назад у духову піч ще на 10 хвилин, аби сир утворив смачну скоринку. 


Та й отримуємо дуже смачний, корисний і поживний смаколик італійської кухні - лазанью з гарбузом і печерицями! Смачного! І нехай ця страва додасть яскравих барв у Ваше життя! :)




 

Немає коментарів:

Дописати коментар