20 червня 2021 р.

Зелений борщ

Є страви, які завжди асоціюються з певною порою року і з нетерпінням очікую, коли ж та пора прийде. А особливо якщо йде мова про одну з улюблених перших страв - зелений борщ

Зелений борщ готується в травні-червні зі свіжого кваску, зокрема, він буде вельми доречним на столі на Зелені свята, аби пригостити ним рідних.

А для зеленого борщу знадобляться такі інгредієнти: 4 л води, 800 г яловичини з кісткою, пучок кваску, кілька стебел зеленої цибулі, 1 цибулина, 1 морква, половина селери (або 1 петрушка), 7 картоплин, 7 яєць, 5 ст. л. сметани 20%.

Починаємо з приготування м'яса. Яловичину промиваємо і попередньо відмочуємо 1,5-2 год. Потім наливаємо в баняк стільки води, щоби покрило м'ясо, ставимо баняк на великий вогонь і доводимо до кипіння, щоб вийшло шумовиння. Воду зливаємо, м'ясо ще раз промиваємо, заливаємо 4 літрами чистої води і знову доводимо до кипіння.  

 

Як закипить, в  бульйон додаємо сіль, декілька горошин чорного перцю і кілька лаврових листків, очищену цибулю, моркву і селеру. І варимо бульйон на малому вогні приблизно 3 год.

 

 В той час почистимо картоплю.

 

І зваримо на круто яйця.

 Ріжемо дрібно зелену цибульку.

 

Перебираємо від всього стороннього і промиваємо квасок (або щавель, кому як більше подобається називати).

 

Подрібнюємо квасок.


Коли зварилося м'ясо, бульйон переціджуємо через друшляк.


А яловичина з бульйону нехай трохи охолоне.

Зварену, дещо охололу моркву тремо на грубій тертці.


А яйця ріжемо на чималенькі кусочки.

Також ріжемо на більш-менш рівномірні кусочки картоплю.

Ставимо переціджений бульйон на вогонь, а коли закипить, тоді найперше кидаємо в нього порізану картоплю. І орієнтовно через 15 хвилин, коли картопля вже нетверда, додаємо квасок і зелену цибулю.

2-3 хвилини опісля додаємо в борщ моркву і порізане на порційні шматочки м'ясо.

 Коли борщ знову закипить, даємо сметану, а через 1 хвилину яйця.

Акуратно все перемішуємо і даємо востаннє закипіти.


А через 1 хвилину після кипіння виключаємо вогонь. І нехай зелений борщ настоюється 15 хв.

Аж тоді наливаємо в тарілку і смакуємо чудовим сезонним смаколиком - зеленим борщем! І хай ваші Зелені свята будуть сповнені миром, добром, радістю і любов'ю!

Смачного!








Немає коментарів:

Дописати коментар