Взимку добре смакують квашені продукти й особливою популярністю користується квашена капуста. Зокрема, з квашеної капусти можна зварити чудову першу страву, класику української кухні - капусняк! І якщо найбільш класичний варіант капусняка передбачає в своєму складі свинину, то я до Вашої уваги бажаю запропонувати інший варіант - з воловим м'ясом. І, можливо, капусняк з яловичиною Вам так сподобається, що Ви внесете його у сімейний раціон у зимову пору року.
Потрібні інгредієнти для капусняка з яловичиною: 3 л води, 700-800 г волового м'яса з кісткою, 0,5 л банки квашеної капусти, 2 цибулі, 1 морква, 6-7 картоплин (залежно від розміру), 3 ст. л. сметани, 2 лаврових листка, кілька горошин чорного перцю, 1 ч.л. чебрецю (тим'яну), 1 петрушка (за бажанням).
Дрібно ріжемо і смажимо на олії 1 цибулю.
Відбираємо півлітра квашеної капусти.
Промиваємо капусту у холодній воді.
Відтискаємо її від зайвої води.
І потім дрібно ріжемо капусту.
А тоді додаємо порізану капусточку до підсмаженої цибульки.
Перемішуємо і тушимо все разом орієнтовно 10 хвилин.
Додаємо чебрецю до капусти.
І ще тушимо 5 хвилин на невеликому вогні.
Але найперше починаємо приготування капусняка з того, що промиваємо м'ясо і відварюємо його. Як вода закипить, зливаємо її.
Відварене м'ясо промиваємо, поміщаємо в баняк з 3 л води, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. А тоді до м'яса додаємо ще 1 цибулю, 1 моркву, 1 петрушку (за бажанням), солимо і кидаємо лаврові листки і горошини чорного перцю. І варимо яловичину 2,5-3 год. (залежно від м'яса) на слабкому вогні.
За той час чистимо і промиваємо у холодній воді картоплю.
Коли м'ясо зварилось, то витягуємо його і варені овочі з бульйону, а сам бульйон переціджуємо.
Варену моркву тремо на грубій тертці.
А картоплю ріжемо на кубики.
І м'ясо ріжемо на довільні кусочки.
Далі ставимо бульйон на вогонь і коли він закипить, кидаємо картоплю і моркву. Коли картопля звариться (приблизно за 15-20 хв.), кидаємо в бульйон капусту.
Коли капусняк почне знову закипати, додаємо яловичину.
А через 3 хвилини даємо сметану.
І тоді остаточно все разом булькає і кипить 2-3 хвилини, і виключаємо вогонь, бо капусняк зварений. Даємо йому настоятись 10-15 хвилин.
Можна пригощати капусняком своїх близьких, бажаючи їм смачного!
Немає коментарів:
Дописати коментар