3 липня 2020 р.

Бургери по-домашньому


Попався мені до рук журнал кулінарних рецептів "Добра кухня" (за жовтень 2016 року), а там такий рецепт булочок для різноманітних бургерів, що й у фаст-фуди не треба йти: зможете приготувати чізбургер чи гамбургер, чи якийсь інший бургер прямо вдома! А якщо напечете стільки булок, то й на пікнік з близькими можна збиратись. Словом, чудесний рецепт - мною випробуваний. :) Якщо візьмете круглу, діаметром 8 см, форму для вирізання булки з тіста, то матимете 24 булочок, а якщо діаметром 10 см - то 20 булок.

І чи більших 20, а чи менших 24 булок у вас вийде, а все ж беріть для бургерних котлет 1,5 кг м'яса (або вже готового м'ясного фаршу) - на все про все, як то кажуть. Аби був точно американський варіант класичного гамбургера, то необхідно взяти яловичину і тільки! Другий важливий нюанс, аби у вас був на столі домашній американський гамбургер - котлети з яловичини треба смажити без цибулі (і без хліба, і без панурувальних сухарів, просто саме м'ясо), а натомість сиру цибулю порізати на кубики і безпосередньо наскладати на булку після котлети і перед помідором. А третій нюанс: на верхній частині булки (на місці розрізу) повинна бути намащена гірчиця, перемішана з майонезом у пропорції 1:2. І розмір салату має приблизно відповідати розміру булки! Тож коли цих усіх нюансів буде дотримано, а все решта ви виконаєте згідно нижче поданого рецепту, то зможете похвалитись справжнім гамбургером! 
Але...оскільки тих нюансів мною не було дотримано через особисті смакові вподобання, тому й назвались мої булочки зі всім смачним усередині просто - "бургери по-домашньому". Ну, і бургер з великим кучеряво-пухнастим листком салату - то так до знимкування булочка спеціально причепурилась. ;) 

А для випікання основи любих бургерів - булок - вам знадобляться наступні інгредієнти: 
800 г просіяного борошна, 32-35 г свіжих дріжджів, 2 яйця (1 безпосередньо для тіста, 1 для змащування булок перед їх випіканням), 2 ч. л. цукру, 1,5 ч. л. солі, 70 г маргарину, 450 мл молока, кунжут для посипання. І з цього всього, нагадаю, спечеться 20-24 булки. 
Спочатку потрібно розтопити маргарин на вогні, щоби був теплий, але не закипів, звичайно.

Замішуєте тісто з усіх складників, крім маргарину.

Тоді додаєте розтоплений маргарин, який уже почав і застигати...

...і знову замішуєте тісто.

В результаті тісто має бути м'яке і не прилипати до рук. Накриваєте його кухонним рушником чи чимось подібним і нехай собі так лежить у мисці до години часу. За той період воно трошки виросло, як бачите...

...і його, для власної зручності, ділите на чотири частини.  

А кожну частину тіста розкачуєте в пласт товщиною 1,5 см і вирізаєте кружальця 8 або 10 см.

З половини тіста в мене вийшло 12 булочок діаметром 8 см. І, поскладавши їх на змащений олією пергаментовий папір, залишаю цих 12 майбутніх основ для бургерів ще на 40 хвилин в теплому місці - можна й на кухні, але на іншому столі, аби не стояли під руками. А також їх потрібно знову накрити і все для того, щоби добре підійшли. Можете поскладати меншу кількість булок на протвень, наприклад, 9 штук (а не всі 12, як у мене на фото) і тоді вони матимуть більше простору кожна для росту і ліпше виростуть, але тоді ж і доведеться пекти всі булки за три заходи, а не двічі.

А змащувати збитим одним яйцем і посипати кунжутом булки треба вже прямо перед відправленням здобних виробів у духову піч, де їм необхідно пробути 15 хвилин при температурі 220 градусів (попередньо розігрівши духовку при тій самій температурі впродовж 5 хвилин).

І яке би м'ясо ви не обрали для майбутніх котлет, а все ж ліпше спершу напекти булки, а пізніше смажити котлети - в такому разі, ваш бургер стане соковитішим, коли котлети будуть тільки-но приготовлені. Форма котлет для будь-яких бургерів має бути плеската і відповідати розміру булки. А чому ці мої бургери не можна назвати американською класикою? Бо котлети були з курятини, а не з яловичини, і в них була подрібнена цибуля, зате окремо цибулі в бургері нема. 

І от коли ви посмажили котлети, то вискладуєте їх на спеціальні паперові рушники, аби лишня олія там і залишилась.

А тепер можете починати складати бургери. Їхні компоненти: булки, котлети, салат, мариновані огірки, помідори, майонез і кетчуп. Так, власне, відсутність гірчиці в цих бургерах по-домашньому і не дає їм змоги бути дійсно американцями. )))

І от коли ви розрізали булки навпіл, то смажите їх 2-3 хвилини на сухій нагрітій сковорідці, поклавши туди місцем розрізу, щоби злегка утворилась золотиста скоринка.

Низ булок змащуєте кетчупом, а верх - майонезом, як у моєму випадку, або міксом майонезу і гірчиці у пропорції 2:1, як у правдивих гамбургерах. Кому як більше смакує!

А далі на змащений кетчупом низ булки кладете ретельно вимитий листок салату.

Поверх салату гарненько вискладуєте порізані плястерка маринованих огірочків. 

Далі вмощуєте на ті огірочки свою котлетку.

А зверху неї кладете плястерко великого і стиглого червоного помідора! Нагадую, якщо ви не давали цибулю в котлету, то якраз перед помідорчиком і треба наскладати дрібно нарізану цибульку. 

А вже той синьйор-помідор накриваєте верхньою частиною булочки. І все! Одразу можете їсти цей бургер по-домашньому. Смачного!

І будьте здорові!

Немає коментарів:

Дописати коментар