Пізньої осені, як ніколи, кожному людському організму, незалежно від віку і статі, необхідно підживлюватись продуктами, що містять вітаміни і зміцнювати свій імунітет перед можливими наступами підступних вірусних інфекцій. І це, мабуть, скаже вам будь-який лікар. Але не про те мова йтиме надалі - вибачайте, якщо хтось уже налаштувався на якусь медичну лекцію. )))
Натомість хочу запропонувати до вашої уваги мегавітамінний, такий собі осінньо-зимовий пляцок з моркви й апельсина, який нескладно готується і має свіжий цитрусовий аромат і кусочки моркви кольору блогу "Смаколики". :)
Отож, для тіста на приготування пляцка вам знадобляться наступні інгредієнти:
600 г моркви, цедра 1 апельсина, 400 мл борошна, 400 мл цукру, 200 г маргарину, 4 яйця, 2 ч.л. розпушувача, 2 ч.л. кориці, 2 ч.л. ванільного цукру.
Основа тіста, зрозуміло, що морква й апельсин - ось такого неповторного, життєрадісного і яскравого кольору, що спробує для вас розігнати всі хмари над головою і прогнати всяку похмурість і сірість у житті.
Для початку миємо і чистимо від лушпиння моркву, і тремо її на найгрубшій тертці:
А шкірку апельсина, який теж попередньо миємо, ми тремо, навпаки, на найдрібнішій тертці, або видавлюємо через часникодавку - так, до речі, виходить швидше по часу. ;)
Далі, в трьох різних посудинах готуємо інші складники для тіста. В одній мисці перемішуємо борошно, розпушувач, ванільний цукор і корицю (на фотографії нижче вони в найбільшій посудині), в другій мисці збиваємо міксером яйця з цукром, а в окремій посудині, в моєму випадку - в горнятку, розтоплюємо на вогні маргарин. І потім все поєднуємо в такій послідовності: в добряче вимішану борошняну масу вливаємо яєчно-цукрову рідину і знову все разом перемішуємо, а тоді виливаємо теплий маргарин.
І перемішавши ще один раз усе вкупі, отримуємо оцю масу:
Пізніше сюди додаємо терті моркву й апельсин і після остаточного вимішування всіх складників, матимемо таке-от тісто:
І це тісто помарачневої барви виливаємо у форму для випікання, котру заздалегідь застилаємо пергаментом, який зовсім трішки зволожуємо соняшниковою олією (або змащуємо маргарином).
Ну а потім ставимо цей морквяно-апельсиновий пляцок у попередньо розігріту духову піч (я даю 5 хвилин на її розігрів), аби він випікався 50 хвилин при температурі 180 градусів. І спечений пляцок має ось такий чудесний вигляд:
А вже готовий, дещо остиглий пляцок ви можете посипати цукровою пудрою і тоді він нагадуватиме вам за смаком кекс. Або ж можете вибрати другий варіант - зготувати для пляцка апельсинову глазур, як зробила я. :) Для своєї глазурі взяла 4 ст.л. свіжовичавленого апельсинового соку і цукрову пудру, одержану з 220 г цукру:
І збила міксером сік і ту цукрову пудру у великому літровому горнятку:
А коли пляцок наполовину вистигнув і став злегка теплий, і ви витягнули його з форми, тоді можете поливати його зверху апельсиновою глазур'ю. Виконуючи це діло, краще залишати трохи неполитими краї пляцка, щоби глазур не затекла під низ і пляцок не став м'якенький і несхожий на самого себе. :) І, напевно, ліпше приготувати цей пляцок звечора, щоби він за ніч просочився тією глазур'ю, а на ранок мав виражений апельсиновий смак.
Та коли ви ще й поріжете на плястерка одну (а, може, й не одну!) апельсинку до такого пляцка, то враз матимете сонячний, "оранжевий" настрій у будь-яку погоду за вікном! І, що важливо, такі солодощі - низькокалорійні, тож від них ну ніяк не вийде набрати кілограми: зможете ними ласувати і зберігати при цьому фігуру. На ваше здоров'я!
Немає коментарів:
Дописати коментар