22 липня 2022 р.

Пісочний пиріг з черешнями


 Сезон черешні вже добігає кінця, але ще можна встигнути спекти легкий і корисний для організму пісочний пиріг з черешнями, який хоч трохи підніме настрій у теперішній важкий час війни в Україні. 

А для цього пирога знадобляться наступні інгредієнти на тісто: 300 г борошна, 180 г вершкового масла 73%, 3 ст. л. сметани 15%, 1 яйце, дрібка солі; на начинку: 600 г черешень, 3 ст. л. цукру, 0,3 г ваніліну або 10 г ванільного цукру, 1 ст. л. картопляного крохмалю, 1 жовток. За бажанням, можна ще взяти трохи цукрової пудри для посипання пирога зверху. 

Спочатку готується тісто. В окремій мисці змішайте м'яке масло, сметану, яйце і сіль до однакової консистенції. 


І додайте в цю суміш просіяне борошно.

Перемішайте все разом ложкою і по суті замісіть ложкою тісто - це робиться легко і швидко.

А тоді ще 2-3 хвилин помісіть тісто руками.

І загорніть тісто в харчову плівку, та й залиште в холодильнику на 40 хвилин.

За той час підготуйте черешні - помийте їх та очистіть від кісточок і хвостиків. Сік, що з них виділиться, відлийте з миски геть (можете його випити потім, добавивши трошки води - буде смачно!). 

Змішайте черешні з цукром, ваніліном (або ванільним цукром) і крохмалем. Лишню рідину, що виділиться, теж вилийте деінде, перш ніж накладати черешні на тісто, щоб начинка не була мокра.

Тісто ділите на 2/3 і 1/3 частини і більшу частину рівномірно розкочуєте і викладаєте на форму для запікання, формуючи з тіста стінки пирога. 


Далі повсюди викладаєте на тісто черешневу начинку.

А далі берете меншу частину тіста, також розкочуєте і ріжете на більш-менш однакові смужки. Зізнаюсь, в мене вийшли дуже різні, так буцім креативні смужки. :) До слова, можете їх викладати по діагоналі, що особливо буде гарно виглядати, якщо маєте круглу форму для запікання, а не різати тісто на вертикальні і горизонтальні смужки.

І фактично накриваєте тими смужками з тіста соковиті черешні.

Потім збиваєте жовток і змащуєте ним це тісто. 

Розігрійте на 5 хвилин вашу духову піч до температури 180 градусів і при цій температурі випікайте пиріг до готовності, 45-60 хвилин, все дуже залежить від властивостей духової печі. І ось він - пісочний пиріг з черешнями, готовий до споживання! Смачного! Бережіть себе і своїх близьких! І нехай Україна переможе у війні ще цього літа!


Немає коментарів:

Дописати коментар