25 липня 2020 р.

Овочі, запечені з твердим сиром і духмяними травами

Існує велике різноманіття рецептів запечених овочів і я теж полюбляю куштувати їх різні варіації, а конкретно в цьому дописі блогу "Смаколики" прагну поділитись рецептом овочів, які запікають з потертим тверим сиром і духм'яними травами - розмарином і чебрецем, а найбільше запам'ятовується смак, певно, головного овоча цієї страви - капусти броколлі. Рецепт сподобається особливом тим, кому до вподоби не дуже сильно спечені овочі, котрі ще зберігають деяку свіжість сирих овочів. Це, так би мовити, фітнес-рецепт запечених чотирьох овочів з твердим сиром і духм'яними травами і які будуть ситною, але некалорійною стравою, попри наявність у ній сиру.  
І тут знадобляться такі інгредієнти: 500 г броколлі, 6 невеличких помідорів, 1 велика цибуля, 2 середні моркви, 100 г твердого сиру (типу "російський"), 1/2 кофейної ложки розмарину, 1/4 коф. л. чебрецю (інакше кажучи, тим'яну), дрібка солі і меленого чорного перцю до смаку. 

Найперше (і що забирає найбільше часу!) потрібно дуже ретельно помити у прохолодній воді броколлі і розділити її на суцвіття невеликого розміру, а стебло почистити від шкірки і порізати на дрібні кусочки, як на фото нижче. 

Далі треба бланшувати і суцвіття, і часточки стебла у кип'яченій посоленій воді 7 хвилин.

Водночас на сусідньому газі можна поставити інший баняк з водою і коли вона закипить, покласти туди 6 помідорчиків... 

...і після 4 хвилин перебування у кип'ятку, їх можна вийняти ложкою в яку-небудь миску.

А в той же баняк з кип'ятком замість помідорів варто помістити дві морквини й оскільки вони твердіші, то можуть побути у кастрюлі 10-12 хвилин.

Після того, як броколлі і морква побували в кип'яченій воді, витягуєте їх на друшляк і потім на тарілки, коли вони стекли і дещо вистигли. 

А вже теплі, не гарячі на дотик, помідори очищаєте від шкірки і вирізаєте місця росту коренеплоду, а далі ділите кожен овоч навпіл.


Пізніше берете цибулю й очищаєте її від лушпиння...

...і розрізаєте на 16 більш-менш рівних частин.

Опісля змащуєте дно і стінки форми для запікання малою кількістю соняшникової олії і викладаєте по черзі овочі. Спочатку цибулю:

Поверх неї кладете порізані на такі шматочки морквини (можливо й на дрібніші - це ваш вибір).

Потім рівномірно розкладаєте половинки помідорів, а опісля - капусту броколлі.

Все зверху посипаєте сіллю, чорним перцем, чебрецем і розмарином...

...і в такому-от пречудовому вигляді поміщаєте овочі в заздалегідь (5 хв. перед тим) розгріту духову піч і запікаєте їх 25 хвилин при температурі 220 градусів.

Пізніше натираєте сир на тертці з найбільшими вічками.

А коли минув перший час запікання овочів, витягуєте їх і посипаєте щедро твердим сиром і знову відправляєте в духову піч ще на 15 хвилин, при цьому температуру не змінюєте.

І тоді вже все готове! Отримуєте овочі, запечені з твердим сиром і духм'яними травами.

Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар